Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Niebezpieczny nadmiar miedzi w organizmie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Niebezpieczny nadmiar miedzi w organizmie

Niewiele osób wie, że nadmiar miedzi w organizmie to poważny problem, którego nie należy lekceważyć. Mimo, iż jest to składnik potrzebny do funkcjonowania organizmu, w większych ilościach może wywołać więcej szkód niż pożytku. Niestety, ale obecność tego pierwiastka w pożywieniu i wodzie, zwłaszc

Witamina PP i jej rola w organizmie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witamina PP i jej rola w organizmie

Witamina PP nazywana inaczej niacyną lub kwasem nikotynowym odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Bierze udział w procesach regulacji poziomów cukru i cholesterolu we krwi. Bez niej mózg oraz obwodowy układ nerwowy nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Ponadto rozszerza naczynia krwionośne, co poz

Dobre jedzenie w restauracji - czyli jakie?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobre jedzenie w restauracji - czyli jakie?

Polacy pokochali jedzenie na mieście – dziś, aby wybrać się do restauracji nie potrzebujemy specjalnej okazji, a poza domem jadamy nawet śniadania. Z tego powodu nawet niewielkie miasta przeżywają wysyp różnego rodzaju lokali gastronomicznych. Skąd mamy wiedzieć, że podawane tam jedzenie jest dobr

Jarmarki i festiwale rajem dla smakoszy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jarmarki i festiwale rajem dla smakoszy

Mniej więcej od czerwca zaczyna się okres organizowania w wielu miastach szalenie interesujących imprez, w trakcie których wiele tysięcy Polaków ma szansę nabyć doskonałe produkty, wyborne przyprawy i wiele więcej. Ich sukces nie byłby tak efektowny, gdyby nie moda na dobre jedzenie i rosnąca świad

Moda na sushi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Moda na sushi

Jeszcze niedawno kuchnia japońska była w Polsce szerzej nieznana, a jej przysmaki pozostawały zarezerwowane dla kulinarnych smakoszy i ekspertów. Dziś potrawy pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni są wręcz modne, a niejedno biznesowe spotkanie odbywa się przy sushi. Danie to nie jest już zarezerwowan

Dlaczego witaminy są tak ważne dla naszego organizmu?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego witaminy są tak ważne dla naszego organizmu?

Wiele się mówi o spożywaniu pokarmów bogatych w witaminy oraz uzupełnianiu ich niedoboru suplementami diety. Dlaczego są one tak ważne dla naszego organizmu ? Witaminy są niezbędne do tego, aby procesy zachodzące w organizmie przebiegały prawidłowo. Z tego powodu mają duże znaczenie dla metaboliz

Bar mleczny - smak sprzed lat
Gastronomia, artykuły spożywcze

Bar mleczny - smak sprzed lat

Bar mleczny większości z nas kojarzy się z okresem PRL-u. W rzeczywistości tradycja tego typu lokali sięga jeszcze czasów przedwojennych – pierwszy bar mleczny powstał już w 1896 roku. Dziś po kilkunastu latach niezbyt dobrej opinii lokale serwujące potrawy mleczne wracają do łask. Co można zjeść

Minerały w medycynie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Minerały w medycynie

Bez wielu minerałów organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Potas, cynk, żelazo, magnez – to tylko kilka pierwiastków, których niedobór spowodowałby istotne zaburzenia. Każdy z tych składników ma różne właściwości i uczestniczy w innych reakcjach zachodzących w organizmie. Warto wiedz

Dobry stek - jak go rozpoznać?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobry stek - jak go rozpoznać?

Polacy w ostatnim czasie pokochali kuchnię amerykańską. Nie chodzi tu oczywiście o jedzenie typu fast-food, czyli frytki i hot-dog, lecz o robione z prawdziwej wołowiny hamburgery, często z takimi dodatkami jak sery pleśniowe czy żurawina, a także steki. Na takie dobre steki zapraszamy do steak ho

Przyprawy - klucz do dobrego jedzenia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przyprawy - klucz do dobrego jedzenia

Choć podstawą smaczne jedzenia są oczywiście dobrej jakości produkty użyte to przygotowania potrawy, nawet najlepsze mięso czy warzywa z ekologicznych upraw nie będą dobre, jeśli odpowiednio ich nie przyprawimy. Dziś Polacy przekonali się już, że sól i pieprz to nie jedyne dodatki, którymi możemy u

Wapń –minerał na mocne kości
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wapń –minerał na mocne kości

Reklamy wielu produktów spożywczych dla dzieci przepełnione są sloganami, że zawierają wapń potrzebny do budowy mocnych i zdrowych kości. Dużo się mówi o tym, że minerał ten jest konieczny do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Oto kilka informacji, jak ważną rolę odgrywa wapń w organizmie człowieka.

Regionalna kuchnia Europy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Regionalna kuchnia Europy

Kiedy przyjrzymy się kulinarnej mapie Europy zobaczymy pewną prawidłowość. Okazuje się bowiem, że wcale nie jest tak, że w Polsce, Francji czy Hiszpanii kuchnia w całym kraju wygląda tak samo. Bardzo duży wpływ na potrawy, jakie się przygotowuje ma nie tyle tradycja narodowa co położenie geografic