Przyprawy - klucz do dobrego jedzenia
Choć podstawą smaczne jedzenia są oczywiście dobrej jakości produkty użyte to przygotowania potrawy, nawet najlepsze mięso czy warzywa z ekologicznych upraw nie będą dobre, jeśli odpowiednio ich nie przyprawimy. Dziś Polacy przekonali się już, że sól i pieprz to nie jedyne dodatki, którymi możemy uświetnić nasze danie.
O wiele bardziej zdrowe i aromatyczne są zioła takiej jak bazylia, lubczyk, tymianek czy rozmaryn. Aby zioła spełniły swoje zadanie i uczyniły naszą potrawę smaczniejszą musimy jednak znaleźć te najlepszej jakości.
Choć w supermarketach bez problemu dostaniemy zioła w doniczkach lub nawet foliowych torebkach, traktujmy je raczej jako ratunek w nagłych wypadkach. O wiele lepiej zdecydować się na uprawę ziół, np.
na balkonie – jednak, aby w ten sposób uzyskać aromatyczne rośliny czeka nas wiele pracy Zioła najlepsze są bowiem wtedy, gdy wyrastają prosto z ziemi. Najlepiej więc kiedy posadzimy je w przydomowym ogródku lub na działce.
Jeśli nie mamy takiej możliwości – kupmy je od ekologicznego hodowcy.