Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Imprezy z kuchnią w tle
Jedną z form promocji różnorodności świata kulinariów są różnego rodzaju imprezy, których profil tematyczny wiąże się ściśle z gotowaniem i żywnością. Jest ich naprawdę bardzo wiele i cieszą się one wielkim uznaniem ze strony odbiorców. Praktycznie każde większe miasto w Polsce może się pochwalić t
Kuchnia francuska niejedno ma imię
To, że stolica Francji czyli Paryż jest uznawany za najważniejszy ośrodek kulinarny w Europie wcale nie oznacza, że w innych regionach tego kraju nie zjemy równie smacznie. Prowansja to region, gdzie najważniejsza jest oliwa, ale w potrawach ważną role odgrywają także ryby, owoce i warzywa oraz zio
Grillujmy ze smakiem
Okres letni to czas, kiedy z chęcią sięgamy po grilla i wszystkie akcesoria niezbędne to tego, aby przyrządzić pyszne dania w plenerze. Oczywiście grillować należy z umiarem, ponieważ ta forma obróbki mięsa, ryb czy jarzyn nie jest najzdrowszą. Chyba że korzystamy z domowego grilla elektrycznego,
Zupy - podstawa polskiej kuchni
Zupy od zawsze stanowiły podstawę polskiej kuchni – tzw. pierwsze danie w obiedzie składającym się z dwóch potraw. Dziś, pewnie głównie przez brak czasu, rezygnujemy z dwudaniowych obiadów, co oznacza, że zupy jadamy tylko od święta. Jeśli już zdarzy nam się zjeść takie danie na co dzień, w niczym
Jeśli dobre jedzenie, to dobre wino
Skoro jesteśmy w temacie łączenia dań z napojami, to koniecznie musimy podkreślić pozycję jaką w świecie kulinariów ma wino. Uczestnicząc w różnego rodzaju prezentacjach kulinarnych będziemy mieli wiele okazji, aby usłyszeć od kucharzy, że wino w kuchni odgrywa poważną rolę. Może bowiem stanowić is
Kuchnia wielkopolska
Wielkopolska jak każdy inny region Polski ma swoją niepowtarzalną kuchnię. Co więc oprócz pyr i gzika może spotkać na kulinarnej mapie w centrum kraju? Jednym z najbardziej charakterystycznych potraw, choć szerzej nieznanych, a na pewno niejadanych na co dzień jest czernina. Choć zupa ta kojarzy si
Chrom – wartościowy minerał
Dawniej był uważany za pierwiastek toksyczny dla organizmu, dziś wiemy, że jego działanie jest pozytywne. Wysoki poziom cukru i cholesterolu, przemęczenie i drażliwość to oznaki, że mamy w organizmie niedobór tego minerału. O jakim minerale mowa? O chromie. Chrom uważany jest za pierwiastek niezbęd
Czosnek – aromatyczna bomba
Kuchnie wielu narodów nie obeszłyby się bez czosnku. Ma on uniwersalne właściwości – jest szalenie aromatyczny, a przy tym posiada intensywny smak, którego nie da się pomylić z żadną inną przyprawą. Z czosnku chętnie korzysta kuchnia polska, włoska, francuska czy hiszpańska. Jeden ząbek potrafi wy
Znani kucharze – promotorzy smaku
Wątek kulinarnych audycji w telewizji naprowadził nas na kwestie związane z autorytetami w dziedzinie gotowania. Najczęściej są nimi kucharze o wielkim doświadczeniu, ale również odkrytym przez media potencjale do publicznych występów. Kucharz-showman nadaje się idealnie, aby prowadzić kulinarne p
Bogactwo przypraw
Jednym z najważniejszych elementów w każdej kuchni są przyprawy. Chyba ciężko wyobrazić sobie, co by się działo, gdybyśmy z dnia na dzień zostali ich pozbawieni. Tak naprawdę oznaczałoby to koniec kuchni jaką znamy i milionom ludzi ciężko byłoby się z tym pogodzić. Najbardziej podstawową i rozpows
Homar - luksus na talerzu
W naszym kraju wciąż homar to potrawa praktycznie nieznana – jeśli nawet możemy wybrać go z restauracyjnego menu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zdecydujemy się na coś innego. Szkoda, bo homar to bardzo szlachetne, delikatne i kruche mięso, które dobrze przyrządzone zachwyca swoim smakiem. W
Witaminy i minerały w diecie sportowca
Produkty bogate w witaminy i minerały to podstawa diety sportowców. Na rynku istnieje wiele suplementów diety zawierających kompozycje składników odżywczych, które mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety. Na co sportowcy powinni zwracać szczególną uwagę podczas wyboru odpowiedniego preparatu?