Wpływ witaminy K na krzepliwość krwi
Nie od dziś wiadomo, że witaminy to cenne składniki, które dostarczamy do organizmu, aby mógł się prawidłowo rozwijać i poprawnie funkcjonować. Witamina K spełnia w organizmie bardzo ważne funkcje, więc należy dbać o utrzymanie jej odpowiedniego poziomu. Za krzepliwość krwi w naszym organizmie odpowiada właśnie witamina K.
Przypisuje się jej tak duże znaczenie, ponieważ jej obecność we krwi jest niezbędna do procesów syntezy, które zachodzą podczas krzepnięcia. Witamina K uczestniczy w wątrobie w procesie produkcji protrombiny, która ma wpływ na to, jak szybko krzepnie krew. Dzięki jej obecności możemy uniknąć wykrwawienia się, ponieważ witamina K pozwala na utworzenie się skrzepów oraz zatrzymanie krwawienia.
Szczególnie ważna powinna być dla kobiet, ponieważ hamuje obfite miesiączki, co powoduje, że krwawienie jest mniejsze. Zbyt niska zawartość witaminy K może skutkować skazami krwotocznymi oraz wolnym gojeniem się ran ze względu na słabą krzepliwość krwi. W takich sytuacjach, nawet w przypadku niewielkich skaleczeń, trudno będzie zahamować krwawienie.