Kuchnia wielkopolska
Wielkopolska jak każdy inny region Polski ma swoją niepowtarzalną kuchnię. Co więc oprócz pyr i gzika może spotkać na kulinarnej mapie w centrum kraju? Jednym z najbardziej charakterystycznych potraw, choć szerzej nieznanych, a na pewno niejadanych na co dzień jest czernina. Choć zupa ta kojarzy się bardziej z Wilnem, tamtejsza jej odmiana jest o wiele bardziej wytrawna.
W Wielkopolsce podaje się ją raczej na słodko. Jeśli chodzi natomiast o drugie danie – decydując się na skosztowanie tradycyjnej kuchni raczej nie zobaczymy na talerzu kotleta schabowego. Zamiast niego większość restauracji serwuje kaczkę – pod wieloma postaciami i podaną na różne sposoby.
To właśnie ona jest najbardziej typowym dla regionu wielkopolskiego mięsem. Z dodatków do głównego dania najczęściej podaje się natomiast ziemniaki z gzikiem lub pyzy drożdżowe przygotowywane na parze, a do tego gotowaną czerwoną kapustę. Po obiedzie z pewnością będziemy mogli skosztować pysznych nalewek, np.
z gruszek. Takie dania z pewnością zachwycą niejednego miłośnika dobrego jedzenia.