Integracja poprzez kuchnię

Integracja poprzez kuchnię

Czy kiedykolwiek spotkaliśmy się ze znajomymi na wspólne gotowanie, połączone ze wspólnym jedzeniem? Przyznacie, że brzmi to znakomicie. Jeśli ktoś z towarzystwa jest bardziej ogarnięty w sprawach gotowania i ma umiejętności, którymi może zaskoczyć, to można pokusić się nawet o jakąś kulinarną prezentację w zamkniętym gronie. Opcji jest naprawdę wiele, wystarczy jedynie się zdecydować, zaprosić gości i cieszyć się fiestą wybornych smaków. Czynności wykonywane razem mogą pomóc w scementowaniu znajomości. Istnieje nawet koncepcja integrowania ludzi poprzez kuchnię, zwłaszcza gdy towarzystwo jest międzynarodowe. Doskonale znają to z autopsji mieszkańcy akademików, szczególnie tych, w których licznie kwaterowani są studenci z zagranicy.

Nierzadko we wspólnych kuchniach odbywają się prawdziwe festiwale kulinarnej różnorodności, a zbiorowe degustacje specjałów z różnych stron świata szalenie ubogacają wszystkich. Nawiązują się nici sympatii, które same w sobie są wielką wartością. Jeśli połączyć to z dobrym jedzeniem, wychodzi coś fantastycznego. Pomysłów na kulinarną integrację jest wiele, a najlepsze znajdziemy szukając ich wspólnie z naszymi znajomymi, przyjaciółmi oraz członkami rodziny. Zespołowe gotowanie to również swoiste ćwiczenie dla umiejętności pracy w grupie, co może znaleźć przełożenie na inne sfery życia. Czasami takie prywatne kulinarne warsztaty stanowią element ćwiczeń interpersonalnych dla studentów, którzy uczą się kooperacji i sztuki znajdywania kompromisu.

Czy można lepiej połączyć przyjemne z pożytecznym?.

www.gugikkonferencja2015.pl