Faworki - lekki przysmak
Faworki to obok pączków nieodłączny element każdego karnawału.
Lekkie, kruche i obsypane cukrem pudrem sprawiają, że niejeden z nas potrafiłby od razu zjeść cały ich talerz.
Dziś jednak mało kto już faworki, zwane inaczej chrustami, przygotowuje, a te bardzo dobrze wykonane możemy dostać w niewielu miejscach.
W czym tkwi sekret perfekcyjnych faworków? Cała tajemnica kryje się głównie w dobrze wyrobionym cieście, do którego dodajemy najlepszej jakości śmietanę – w ilości takiej, jakiej potrzebuje ciasto, aby było sprężyste, a później dobrze się wałkowało.
Kluczem do sukcesu jest także alkohol – spirytus bądź piwo, który sprawia, że chrusty nie chłoną dużych ilości tłuszczu, a co za tym idzie są jeszcze smaczniejsze.
Faworki smaży się oczywiście na smalcu – pamiętajmy, żeby był odpowiednio gorący, ale się nie przypalił.
Jeśli smażymy duże ilości tego przysmaku, konieczna jest wymiana tłuszczu podczas przygotowywania.
Mało osób wie, że swoją odmianę faworków – podlewanych miodem i smażonych na oliwie mają także Włosi oraz Hiszpanie.
To jednak te zrobione w Polsce są niepowtarzalne.
www.e-bullterrier.pl