Czosnek – aromatyczna bomba
Kuchnie wielu narodów nie obeszłyby się bez czosnku. Ma on uniwersalne właściwości – jest szalenie aromatyczny, a przy tym posiada intensywny smak, którego nie da się pomylić z żadną inną przyprawą.
Z czosnku chętnie korzysta kuchnia polska, włoska, francuska czy hiszpańska. Jeden ząbek potrafi wyraźnie zmienić smak i aromat każdego dania. Warto odwiedzić kuchnia polska restauracja warszawa.
Dla uzyskania najlepszych efektów należy sięgać po czosnek kontynentalny – hodowany w Polsce, we Włoszech czy w Hiszpanii. Unikajmy raczej taniego czosnku sprowadzanego z Chin.
Kosztuje znacznie mniej, nie pochodzi jednak z ekologicznych upraw i jest poddawany działaniu różnego rodzaju konserwantów, które przedłużają jego trwałość. Czosnek sprawdza się wybornie jako składnik marynat do mięs – przechodzą one jego aromatem, są też bardziej kruche.
Jest on szalenie zdrowy – to naturalny antybiotyk pomocny w przeziębieniach i wzmacniający odporność. Przyłożony do zranień lub ukąszeń owadów łagodzi ból i przyspiesza gojenie.
Warkocze czosnku są też kapitalną ozdobą klasycznie urządzonej kuchni.